Thursday, November 25, 2010

kisah kasih sayang~

saya sayang awak..tapi betul ke saya sayang awak??awak sayang saya ke??kalau sayang, nape awak pegang tangan saya??awak nak tengok rambut saya,nak hug saya,nak saya pakai seksi2..memang la awak xkasi boy lain tengok saya pakai seksi..tp awak xhalal lagi utk saya kan??saya sayang awak ke kalau saya kasi semua tu kat awak??

saya sayang awak..betul..xtipu..tapi sayang ke kalau bila dengan awak, saya lalai??saya lupa kat Dia yang dah cipta saya, yang kasi saya perasaan cinta kat awak..saya lupa solat, saya lupa dosa..saya lupa Tuhan..takut la...

betul awak..saya sayang awak..tapi saya takut..takut sangat nak sayang awak..awak baik, selalu solat awal..tapi nape bila dengan saya awak lupa solat??masa kuar, kita lalu je depan masjid..xpernah stop..tp kt tempat xde orang, kita stop.beratus duit awak habis untuk saya kn??saya hargai sgt..saya tau awk syg saya..tp nape awak xsimpan duit tu dulu..kot2 ada jodoh, boleh kita kawen..awak...saya takut..takut sangat..takut bila ingat pe yang kita dah buat..saya nak awak jadi halal utk saya..tp xboleh la sekarang..mcm mana awk nk tanggung saya..kita blaja lg..saya nak hidup dgn awak..saya nak awak jd imam saya..nak sgt share everything dgn awak..saya nak jadi kekasih halal awak..tapi betul ke cara kita wak??saya takut laaaa...

awak..saya nak hidup dgn awak forever kat heaven..tapi layak ke kita gi heaven kalau kita camni??macam mana kalau tiba2 Dia panggil kita pergi..xkisah la saya dulu, awak dlu atau dua2 skali..boleh ke kita gi heaven kalau Dia panggil kita skarang??kalau la Dia tanya apa yg saya dah buat dgn awk, pe saya nk jawab nanti..saya maluuuuuuuuuuu sgt kat Dia..

awak..lama saya fikir..saya fikir pasal kita..betul saya sayang awak..tapi, sampai bila kita nak camni??awak..saya dah fikir lama...lepas ni, kalau saya xmsj awk,xnk jumpa awk, xnak call awk, xnk vc, mms or wc,awak jgn salah faham tau..saya buat camtu sbb saya syg awk sgt2..awak..saya nak forever kat syurga dgn awak..dulu saya sedih sbb kita jauh..tapi skarang, saya bersyukur sangat..Tuhan sayang kita..kalau dekat, awak boleh agak kn pe kita buat nnti??

saya xtau camne nk gtau awk..saya nak jaga hati awk..tp awak sedar x sebenarnya saya dah kotorkan hati awak..saya suka goda awak dgn manja saya, dengan body saya..saya suka buat awak cair dgn saya..jahatnya saya..awak saya banyak dosa..awak nk ke terima org mcm saya jd wife awak??awak..saya nak bersihkan diri saya sebelum jadi yang halal buat awak..saya nak jadi the best wife..baru la awak xpandang orang lain dah..saya xnk susahkan awak dgn saya yg mcm ni..awak..saya nak jadi bidadari awak..bukan kat dunia je..tp kat heaven gak..saya nak jadi bidadari awak yg forever..


awak..saya tahu saya xbaik....banyak sangt kurang n xlayak nak tegur salah awak..tapi saya sayang awak..pe kita buat, bukan ada org tahu pn...sape lagi nak tegur awak kalau bukan saya??saya pn nak awak jadi suami yg boleh pimpin saya ke syurga..xnak ke??xkn la awak sayang saya utk hepi2 kat dunia ni je..awak xnk ke pilih saya jadi bidadari awak kt syurga nanti??awak..tolong la...saya xnk dah jumpa awak..tp mungkin saya lalai gak nanati..syaitan selalu ada dgn saya..suka je dia kalau saya keluar dgn awk, goda awak..awak..tolong la ingat kan saya gak bila saya lupa.tolong ek..saya lemah sangat..saya nak jadi kuat..kuat utk awak..untuk hidup dgn awak.

saya sayang awak..camne kalau tiba2 Dia panggil kita b4 kita sempat bertaubat..takutnye saya..awak xtakut ke??camne kita nak gi syurga??camne saya nak jadi bidadari awak??saya nak sangat cinta ni kerana Dia..tp dgn apa kita dah buat, layak ke kita letak nama Dia dlm cinta kita??malu sangat kat Dia..awak..saya nak berubah..utk diri saya gak, utk parents saya..tp, kalau saya berubah, awak still terima saya lagi kan??saya nak berubah pn sbb nak jadi the best utk awak..utk babies kita nanti..nak jadi mom yg the best..huhu. tinggi betul cita2 saya..saya pn nak kita jadi pasangan yg educated..nak sama2 berjaya..tp educated yg taat padaNya la..mesti bahagia kan..kita ingat Dia, Dia pun ingat kita,,so, boleh la Dia jaga kita nanti..

awak, kalau la saya pergi dulu,saya nak tunggu awak kt syurga tau..awak doakan la saya bia boleh masok syurga..saya nak jadi bidadari yg tunggu awak..n there, i'll be yours forever...tapi, kalau awak pergi dulu??ye..saya sedih..tp saya pun akan doakan awak..insyaAllah..nanti awak tunggu la saya kt syurga k??mesti ramai bidadari tunggu awak kat sana..tapi, simpan la 1 tempat untuk saya k??saya nak jadi bidadari awak..


awak..maaf kan saya kalau ape yg saya buat n gtau ni mengguris hati awak..saya buat camni sbb saya sayang awak..saya xtau camne nak gtau awak..sebab tu saya taip kt sini..maaf sebab saya post kat sini..bukan nak bukak kburukan sendiri..at least mereka yang baca ni boleh jadikan kisah ni sbgai panduan..ramai kt luar sana kapel n buat macam2..saya takot nak post kat awak..tapi saya harap awak tergerak hati nak baca ni k..awak..dah nak subuh la..kejap lagi mesti Dia panggil saya..ingat tau..SAYA SAYANG AWAK ETERNALLY N INFINITY.. n saya tunggu awak jemput saya sebagai yg halal utk awak nanti k..<

sayang kamoo katak!!

saya sayang awak..tapi betul ke saya sayang awak??awak sayang saya ke??kalau sayang, nape awak pegang tangan saya??awak nak tengok rambut saya,nak hug saya,nak saya pakai seksi2..memang la awak xkasi boy lain tengok saya pakai seksi..tp awak xhalal lagi utk saya kan??saya sayang awak ke kalau saya kasi semua tu kat awak??

saya sayang awak..betul..xtipu..tapi sayang ke kalau bila dengan awak, saya lalai??saya lupa kat Dia yang dah cipta saya, yang kasi saya perasaan cinta kat awak..saya lupa solat, saya lupa dosa..saya lupa Tuhan..takut la...

betul awak..saya sayang awak..tapi saya takut..takut sangat nak sayang awak..awak baik, selalu solat awal..tapi nape bila dengan saya awak lupa solat??masa kuar, kita lalu je depan masjid..xpernah stop..tp kt tempat xde orang, kita stop.beratus duit awak habis untuk saya kn??saya hargai sgt..saya tau awk syg saya..tp nape awak xsimpan duit tu dulu..kot2 ada jodoh, boleh kita kawen..awak...saya takut..takut sangat..takut bila ingat pe yang kita dah buat..saya nak awak jadi halal utk saya..tp xboleh la sekarang..mcm mana awk nk tanggung saya..kita blaja lg..saya nak hidup dgn awak..saya nak awak jd imam saya..nak sgt share everything dgn awak..saya nak jadi kekasih halal awak..tapi betul ke cara kita wak??saya takut laaaa...

awak..saya nak hidup dgn awak forever kat heaven..tapi layak ke kita gi heaven kalau kita camni??macam mana kalau tiba2 Dia panggil kita pergi..xkisah la saya dulu, awak dlu atau dua2 skali..boleh ke kita gi heaven kalau Dia panggil kita skarang??kalau la Dia tanya apa yg saya dah buat dgn awk, pe saya nk jawab nanti..saya maluuuuuuuuuuu sgt kat Dia..

awak..lama saya fikir..saya fikir pasal kita..betul saya sayang awak..tapi, sampai bila kita nak camni??awak..saya dah fikir lama...lepas ni, kalau saya xmsj awk,xnk jumpa awk, xnak call awk, xnk vc, mms or wc,awak jgn salah faham tau..saya buat camtu sbb saya syg awk sgt2..awak..saya nak forever kat syurga dgn awak..dulu saya sedih sbb kita jauh..tapi skarang, saya bersyukur sangat..Tuhan sayang kita..kalau dekat, awak boleh agak kn pe kita buat nnti??

saya xtau camne nk gtau awk..saya nak jaga hati awk..tp awak sedar x sebenarnya saya dah kotorkan hati awak..saya suka goda awak dgn manja saya, dengan body saya..saya suka buat awak cair dgn saya..jahatnya saya..awak saya banyak dosa..awak nk ke terima org mcm saya jd wife awak??awak..saya nak bersihkan diri saya sebelum jadi yang halal buat awak..saya nak jadi the best wife..baru la awak xpandang orang lain dah..saya xnk susahkan awak dgn saya yg mcm ni..awak..saya nak jadi bidadari awak..bukan kat dunia je..tp kat heaven gak..saya nak jadi bidadari awak yg forever..


awak..saya tahu saya xbaik....banyak sangt kurang n xlayak nak tegur salah awak..tapi saya sayang awak..pe kita buat, bukan ada org tahu pn...sape lagi nak tegur awak kalau bukan saya??saya pn nak awak jadi suami yg boleh pimpin saya ke syurga..xnak ke??xkn la awak sayang saya utk hepi2 kat dunia ni je..awak xnk ke pilih saya jadi bidadari awak kt syurga nanti??awak..tolong la...saya xnk dah jumpa awak..tp mungkin saya lalai gak nanati..syaitan selalu ada dgn saya..suka je dia kalau saya keluar dgn awk, goda awak..awak..tolong la ingat kan saya gak bila saya lupa.tolong ek..saya lemah sangat..saya nak jadi kuat..kuat utk awak..untuk hidup dgn awak.

saya sayang awak..camne kalau tiba2 Dia panggil kita b4 kita sempat bertaubat..takutnye saya..awak xtakut ke??camne kita nak gi syurga??camne saya nak jadi bidadari awak??saya nak sangat cinta ni kerana Dia..tp dgn apa kita dah buat, layak ke kita letak nama Dia dlm cinta kita??malu sangat kat Dia..awak..saya nak berubah..utk diri saya gak, utk parents saya..tp, kalau saya berubah, awak still terima saya lagi kan??saya nak berubah pn sbb nak jadi the best utk awak..utk babies kita nanti..nak jadi mom yg the best..huhu. tinggi betul cita2 saya..saya pn nak kita jadi pasangan yg educated..nak sama2 berjaya..tp educated yg taat padaNya la..mesti bahagia kan..kita ingat Dia, Dia pun ingat kita,,so, boleh la Dia jaga kita nanti..

awak, kalau la saya pergi dulu,saya nak tunggu awak kt syurga tau..awak doakan la saya bia boleh masok syurga..saya nak jadi bidadari yg tunggu awak..n there, i'll be yours forever...tapi, kalau awak pergi dulu??ye..saya sedih..tp saya pun akan doakan awak..insyaAllah..nanti awak tunggu la saya kt syurga k??mesti ramai bidadari tunggu awak kat sana..tapi, simpan la 1 tempat untuk saya k??saya nak jadi bidadari awak..


awak..maaf kan saya kalau ape yg saya buat n gtau ni mengguris hati awak..saya buat camni sbb saya sayang awak..saya xtau camne nak gtau awak..sebab tu saya taip kt sini..maaf sebab saya post kat sini..bukan nak bukak kburukan sendiri..at least mereka yang baca ni boleh jadikan kisah ni sbgai panduan..ramai kt luar sana kapel n buat macam2..saya takot nak post kat awak..tapi saya harap awak tergerak hati nak baca ni k..awak..dah nak subuh la..kejap lagi mesti Dia panggil saya..ingat tau..SAYA SAYANG AWAK ETERNALLY N INFINITY.. n saya tunggu awak jemput saya sebagai yg halal utk awak nanti k..

Saturday, November 20, 2010

barakallah lyrics

Barak Allah Lakuma

Album : thank you Allah
Munsyid : Maher zain
http://liriknasyid.com


We're here on this special day
Our hearts are full of pleasure
A day that brings the two of you
Close together
We're gathered here to celebrate
A moment you'll always treasure
We ask Allah to make your love
Last forever
Let's raise our hands and make Do'a
Like the Prophet taught us
And with one voice
Let's all say, say, say
;>UEBG رك ;W و ;>UM 5 رك ا ;W
DEC YZ ;>U[EW >] و
;>UEBG رك ;W و ;>UM 5 رك ا ;W
DEC YZ ;>U[EW >] و
From now you'll share all your chores
Through heart-ship to support each other
Together worshipping Allah
Seeking His pleasure
We pray that He will fill your life
With happiness and blessings
And grants your kids who make your home
Filled with laughter
Let's raise our hands and make Do'a
Like the Prophet taught us
And with one voice
Let's all say, say, say
;>UEBG رك ;W و ;>UM 5 رك ا ;W
DEC YZ ;>U[EW >] و
5 رك ا ;W
;[M و _UM 5 رك ا ;W
;>`M رك ;W 5 ا
;>`Oa أدم 5 ا
5 ل ا 89 ر FBG Bّ9 و YBّI 5 ا
;[EBG Ne 5 ا
;[G ارض 5 ا
;h;KC = اه 5 ا
;[EOh i[9 FBG
Let's raise our hands and make Do'a
Like the Prophet taught us
And with one voice
Let's all say, say, say
YBG رك ;W و ;>UM 5 رك ا ;W
DEC YZ ;>U[EW >]

Sunday, November 14, 2010

Tuesday, November 9, 2010

aQ giLEw an cupcakes

aQ nEh da giLEw dok...
giLEw an cupcakes..hahahaha
doi ai...
puas ku carik bahan neh..
nga mencari lgik...
my mom mintak an resepi coklat...sape ade...bgla ekh..

Monday, November 8, 2010

:: air jambu ayah saya ::


















The Beatles - I Want To Hold Your Hand



Oh yeah, I´ll tell you something I think you'll understand When I say that something I wanna hold your hand I wanna hold your hand I wanna hold your hand  Oh, please, say to me You'll let me be your man and please, say to me  You'll let me hold your hand Now let me hold your hand I wanna hold your hand  And when I touch you i feel happy, inside It's such a feeling That my love I can't hide I can't hide I can't hide  Yeah you, got that something I think you'll understand When I say that something I wanna hold your hand I wanna hold your hand I wanna hold your hand  And when I touch you I feel happy, inside It's such a feeling That my love I can't hide I can't hide I can't hide  Yeah you, got that something I think you'll understand When I say that something I wanna hold your hand I wanna hold your hand I wanna hold your hand I wanna hold your ha-a-a-a-a-a-and 

arini ari PALAT aq

sumpah aq benci gile ngan ko ameer
pangai cm pantek an
ntapape la ko!
ati busuk
babi lu!!
aq malas je na gado ngan budak cm ko
em!!shit!!

Sunday, November 7, 2010

aduh...saya giLEwkAn cupcakEs




















aq mAsih Lg d nExuS hOtEL

aQ masih lagi di sini..bertemankan seorang insan yang ku kasihi
aku masih lagi di sini untuk mencari rezeki untuk diri sendiri
ape yang aQ selalu lalui di sini ingin aQ kOngsikan bErsama kamu semUa
aQ meRAsa kAdang2 HEPY+nak mArah je
yelah kan..kerenah customEr yg cm pe nta
FariD yg penyabar uh pon bole jadi marah tadi
ade ke patot asyik nak murah je
OK!!fine law aQ pon,mseti aQ na mintak murah..
tp...aQ mSih adE akAL...xkAnLAh sampAi 50hEnggEt
hem..sabo jeLA
aq kadaNg2 bosan gak keje at sini
yela..tok pengetahuan korg dok at cnie duduk sahaja..
pe ag...tIAp2 ari aQ on9 fEsbuk2..haha
sampaikan farid ta tau dah na ckp pe..yela kan..
LAw jd aq mst korg tau cmane aq rase
tp bOs at cnie best...yelahh....someone yang memahami n berhati mulia
pada mula aQ masok kerja at cnie yg training aQ kak iNA
aq ta ske ngan die sbb die BUGDET kit(cam bagos)
skang neh die da xda(bukAn da mati k) tp die cuti bersalin(tak kerja terus lagi senang)
tp adela mak die at cnie...aduh...mulot cm pantek(mengange je)
law xda cite mulelah cite pe lam suat kabar sume habis d bukak nye
kat cnie jgk ade kak nisa(janda anak ramai) tp korg law tengok cm anak dara wo..
hehe..kak nisa ni india gal ar..tp baek+cantek+sopan
aQ ske ngan cara die cari rezeki..die amanah orgnye..
penahla aQ umpaN letak duet sepah2...ceposen pon die ta amik aw..
haha!ha...mereka yang di atas seperti makcik,kak nisa n ade ag soang neh a.saw(org myanmar)
ha..c a.saw ni law korg na tau kdg2 die okeh..kdg2 law da ade makcik pangai cm pantek gak
benciiiiiiiiii!!
bape lame gak aq ta tegor die sbb mulot cm PUAKE die uh
xpe..mak aq pesan suoh aq sabar ngan segala dugaan neh
doi...penat da weh tulis...nt aq cite ag ehhh =)

curi dari bLOg oRg untuK aku sEndiri!haha

Bermulenye satu penurunan berat badaN

Atkins Nutritional Approach / Atkins Diet

*************************************









Thanx kpd penulis asal yg perkenalkan diet ni Galabriel dan lepas aku buat research betul2 pasal diet ni dan tawu lebih lanjut lagi pasal diet ni,baru aku buat blog ni,so,kalau nk tahu ape2 pasal diet ni,tgk blog ni ok..edited by dzul on 25 mac 2010...







SELAMAT DATANG KE taknakgemuk.blogspot.com .....woohooO!!





Peringatan: Pregnant ladies dan wanita yang sedang menyusu baby tidak digalakkan mengamalkan Atkins Diet!!! Consult doctor anda sebelum mengamalkan diet ini...!



Atkins Diet ialah jenis pemakanan sihat yang diperkenalkan oleh Dr. Robert C. Atkins untuk membantu korang mengurangkan berat badan dengan menggunekan konsep mengurangkan karbohidrat...Cerite banyak pun tak gune kan kalo takde bukti? Nanti korang kate aku saje je wat crite sebab nak standby April fool untuk korang..aiseh..tgk nih...



Gamba di bawah ialah gamba aku sendiri,kalo korang rase aku tipu dan ini gamba korang,tahniah,korang ialah kembar aku:D















Bile kite mengurangkan pegambilan karbohidrat,badan kite akan mule membakar lemak sebagai tenage...macam yg kite slalu blaja kat skula rendah yg diajar oleh cikgu sains kite,badan kite perlukan karbohidrat sebagai tenage...seperti ape yg rakyat malaysia amalkan sekarang,kite mengambil jumlah karbohidrat yg amat tinggi...TINGGI PUNYE!!!



So,ape yang berlaku?bile kite melakukan keje atau pun bersenam,badan akan membakar karbohidrat sebagai bahanapi(betul ke aku eje).... so,ape jadi dengan lemak2 dalam badan kite? Ia akan maintain dalam badan kite,,,plus,kite makan lagi lemak,lagi la bertambah....kan3?



Jadi,bile badan kite membakar lemak sebagai bahanapi ataupn tenage,automatik la lemak dalam badan kite akan berkurang dan menyebabkan!!! Kite lebih hensem dari dulu...:D











Dr. Atkins dah pn perkenalkan diet ni dari taon 70an lagi,tp tak dpt sambutan sebab ketike itu ramai menggunekan diet Low Fat...bile mengamalkan low fat,kite akan berase lebih lapar dan susa untuk kite maintainkan berat badan...plus,walaupun kite menggunekan low fat,tapi kite stil mengambil karbohidrat yg tnggi,jadi,lemak tak akan bertambah dan tak akan berkurang...so,macam mane nk kurus?? jumpe bomoh?







Atkins diet terbahagi kpd 4 peringkat



1. Induction (permulaan dan pengenalan) 2 minggu atau lebih, mengikut keadaan dan berat badan.

2. Ongoing Weight Loss (penyusutan berat berterusan)

3. Pre-maintenance

4. Lifetime Maintenance

*Induction sekurang kurangnye 2 minggu..itu kalau setakat nak kurang 2-3 kg boleh la...kalau banyak nak turun,lame la induction ok?









Induction ialah bahagian yang paling penting dalam atkins kerane ia ialah tapak asas kepade diet ini...tak buat induction,sori,gemuk la smpai bebile...huhu...











Ape yang berlaku tyme induction? Berlakunye proses KETOSIS..proses dimane badan menukar daripade menggunekan karbohidrat sebagai tenage kepade menggunekan lemak sebagai tenage..waktu ni memang biase kalau korang rase lapa sebab ini adelah perubahan drpd pemakanan x senonoh yang korang buat...tapi percaye cakap aku,korang takkan rase lapar da selepas itu sebab dalam diet atkins nih,calory tak dikire...jadi,makanlah seekor ayam pun kalau suke dan banyak duet...huhu..:D











Untuk induction,20 gram karbohidrat sehari sahaje dibenarkan..





Biasenye penurunan berat badan yang mendadak akan berlaku ketike induction,dan lebih bagus jike diteruskan berterusan untuk jangke mase yg lame...



Semasa 2 Minggu Induction:



1.) Elakkan NASI, MI, MIHUN, LAKSA, LAKSANM, SPAGETTI, FETTUCINI, VERMICELLI, KUEW TIAU.OATdan yang sebangsa dengannya.



2.) Elakkan Roti, roti berserat, roti bun, rotiBoy, roti canai, roti jala, roti bakar, roti pastries dan apa2 yang sebangsa dengannya. (wow,sedapnye roti jala...huhu)



3.) Elakkan Gula - gula pasir, gula melaka, gula merah, madu, gula-gula dan apa-apa yang bergula tinggi.



4.) Elakkan Buah-buahan







5.) Elakkan minuman bergula, jus buah-buahan, air bergas (coke, pepsi, 100plus, etc)



6.) Elakkan snek seperti Twisties, biskut manis, nachos, popcorn, jeruk manis.



7.) Elakkan segala bentuk kacang untuk 2 minggu. Tak kira kacang biasa, gajus, kuah kacang, dhal,ataupun kacang je soalan exam....



8.) Elakkan makanan berproses seperti kentang goreng, bebola ikan, bebola sotong.



9.) Elakkan makanan bertepung seperti kek, biskut, kuih-muih.



********************************************************



Boleh Makan:



1.) Ayam - panggang, steam, bakar, sup, satay, digoreng tanpa tepung.



2.) Semua ikan - sama macam ayam, boleh grill, steam, goreng tanpa tepung. Tak kira ikan salmon, pari, tenggiri, terubok, ikan bilis...



3.) Semua daging - rusa, lembu, kambing - buat steak, satay grill, sup ekor, daging bakar, disalai... asalkan halal.



4.) Udang - bakar, tomyam, goreng dgn cili boh, etc. Elakkan sotong coz karbohidrat tinggi.



5.) Sayur, terutamanya sayur hijau. Kurangkan lobak merah, elakkan kentang. Lagi hijau, lagi bagus, macam sawi, bayam, salad, timun...



6.) Keju jenis cheddar, mozarella, parmesan. Limit kepada 2-3 keping sehari.



7.) Air kosong, air mineral -minum 8 gelas atau lebih sehari untuk elakkan sembelit.



8.) Nak makan burger? Buang roti bun atas dan bawah, makan daging burger dengan sayur dan mayonis kat dalam je...



9.) Pizza? Makan topping kat atas je, roti kat bawah tu kasi orang yang tak perlu diet...



10.) Makan supplement dan vitamin seperti spirullina dan multi-vitamins untuk menambahkan lagi tenaga dan kuatkan daya ketahanan badan.





Diingatkan! Air bole cepatkan proses pembakaran kalori..jadi,minum!!! Banyak!! Air kosong k...

AIr mestilah lebih daripade 10 gelas sehari dan mesti diminum sebelum makan atau pun ketike dalam keadaan perut kosong...



Mesti air kosong..kalau minum air manis,boleh la buat blog taknakkurus.blogspot.com pulak...huhu









Jangan lupa makan sarapan, tengahari dan makan malam. Makan malam sebelum jam 9 malam. Jangan ponteng makan!



Contoh sarapan / Breakfast

1.) Telur rebus - 1 biji - (0.6 grams carb)

2.) Chicken slice - 2-3 keping - (0.0 grams carb)

3.) Air suam - 1-2 glass - (0 gram carb)

4.) Keju - 2 keping - (1 gram carb)



Makan Tengahari / Malam

1.) Ikan panggang - 1-2 keping - (0 gram Carb)

2.) Sup Ayam - 1 mangkuk - (0.5 - 1 gram Carb)

3.) Ayam goreng - 1-2 ketul - (0.5 - 1 gram Carb)

4.) Sayur-sayuran hijau - 1 mangkuk - (1 - 3 grams Carb)

5.) Telur goreng - 1-2 biji - (1 - 1.5 gram Carb)





Carb = Karbohidrat

Jangan lebih drp 20 grams Carb sehari kalau nak kurus!



Nasi - 1 pinggan penuh = 88 grams Carb !

Nasi - 1/2 pinggan (nasi separuh) = 44 grams Carb.

Nasi - 1/4 pinggan = 22 grams Carb.

Mee (mihun/spagetti/laksa/laksang/fettuccinni) = 10 - 100 grams Carb



InsyaAllah, try diet ni selama 2 minggu,hasil yg mendadak akan kelihatan...fuyoh!